Veiliger betalingsverkeer

Veiliger betalingsverkeerBedrijven die actief zijn in het afhandelen van betalingsverkeer moeten meer doen om zich te verdedigen tegen cybercriminaliteit. Dat blijkt uit aanbevelingen die afgelopen week als nieuwe richtlijnen voor de financiële sector zijn gepubliceerd. Uit gemeenschappelijk onderzoek door de Bank for International Setllements (BIS) en de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) blijkt dat er meer samengewerkt moet worden tussen partijen en de dreiging van de aanvallen meer moet worden benadrukt binnen de sector. Ook moeten de bedrijven zorgen voor een solide back-up systeem om het betalingsverkeer zo weinig mogelijk vertraging op te leveren, het streven is naar maximaal 2 uur downtime.

Banken zijn niet het doelwit

De richtlijnen gelden niet voor centrale of commerciële banken, volgens experts vormen aanvallen bij deze instanties namelijk niet het grootste gevaar. Het echte gevaar zit hem in zogenoemde financiële marktinfrastructuren. De partij die zich in Nederland daarmee bezich houdt is bijvoorbeeld Equens, zij handelen het betalingsverkeer voor banken af. Volgens Coen Voormeulen, co-voorzitter van de internationale werkgroep die de richtlijnen heeft opgesteld, zijn juist deze partijen de loodgieters van het financiële stelsel en moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden.

Zo sterk als de zwakste schakel

Het gevaar van een inbraak bij een instantie als deze kan grote gevolgen met zich meebrengen, immers zijn er meerdere banken, particulieren of bedrijven die de dupe kunnen worden. Het is belangrijk dat de samenwerking met meerdere partijen vlot en veilig verloopt, het systeem is immers zo sterk als zijn zwakste schakel. Op dit moment is er nog weinig bekend over cybercriminaliteit op het financiële vlak. Het is niet bekend hoe groot de schade voor de sector tot nu toe is geweest. Volgens ingewijden is online betaling op dit moment solide en veilig, de richtlijnen streven ernaar dit alleen maar te versterken om misbruik in de toekomst te voorkomen.