Koers Argentijnse Peso (ARS)

De Argentijnse Peso is de officiële munteenheid van Argentinië. De 1/100 subunit van de munt heet een centavo (meervoud: centavos). De peso is sinds 1992 in gebruik, met de austral als voorloper. In het begin was het de bedoeling dat de munt een koers zou hebben van 2,9 – 3,0 pesos per Amerikaanse dollar. Dit beleid heeft Argentinië tot 2008 vol weten te houden totdat de munt sterk devalueerde.

Kunstmatig hoge peso

Ten tijden van Cristina Fernández de Kirchner heeft Argentinië jarenlang strenge beperkingen opgelegd op het kapitaalverkeer om de koers van de peso kunstmatig hoog te houden. De officiële valuta was daardoor hoog, maar buiten het officiële circuit was de munt veel minder waard.

Sinds 2015 is de overheid van Argentinië bezig om de rol van de overheid op de economie in te perken. De peso kreeg weer een vrije koers waardoor de valuta zo’n 30% van zijn waarde verloor. De koers ging in rappe tijd van 9,75 naar 13 pesos per dollar. Verwachting is dat dit zich in de loop van de jaren weer gaat stabiliseren.

Munten en biljetten

Munten hebben een waarde van 1, 5, 10, 25, 50 of 100 centavo’s. Het papiergeld heeft een waarde van 2, 5, 10, 20, 50 of 100 pesos.


Wisselkoersconverter

ARS
EUR
Argentijnse Peso
Euro

Koers Argentijnse Peso afgelopen maand:

Koers Argentijnse Peso afgelopen 5 jaar: