Brexit niet voor iedereen een tegenslag

Afgelopen week stond het nieuws er vol mee: de Britten hebben in een referendum gestemd dat zij uit de Europese Unie stappen, de zogenaamde Brexit. Beurzen hebben een harde klap gekregen van het nieuws en veel beleggers hebben veel geld verloren. Toch is de Brexit niet voor iedereen een tegenslag geweest, door middel van ‘safe havens’ konden beleggers uit de problemen blijven. Maar wat zijn dat? 

De Brexit in cijfers

De Brexit is het perfecte voorbeeld van de invloed van het nieuws op de wisselkoersen. Een gebeurtenis als afgelopen vrijdag 24 juni heeft grote gevolgen op de koers van de beurzen. Volgens Bloomberg is er direct na de Brexit wereldwijd een bedrag van 3000 miljard dollar aan verlies geweest. De AEX daalde met 5,7% en de Britse Pond heeft de laagste stand ooit bereikt ten opzichte van de Euro.

Maar niet iedereen heeft een verlies hoeven nemen na de Brexit. Waar geld verloren wordt is er immers ook iemand die er winst uit weet te halen. Beleggers die buiten schot zijn gebleven van de Brexit hebben veelal geïnvesteerd in safe havens: stabiele markten die doorgaans geen grote schommelingen vertonen. Uiteraard is een safe haven niet volledig safe, beleggen neemt immers altijd een risico met zich mee. Toch was er voor de Brexit een veilige plaats.

Goud

Goud heeft zich door de jaren heen bewezen als een markt met een laag risicoprofiel. Dit houdt in dat de risico’s laag zijn doordat zich er geen grote schommelingen voordoen. Daarentegen blijft het rendement van investeren in Goud ook laag. Doordat veel Goud passief is, zoals bij grote goudvoorraden in landen, gebeurt er niet veel met de markt van de grondstof. Het afgelopen jaar is de prijs van Goud dan ook redelijk stabiel gebleven, met een lichte stijging.

Gold Chart

Toch had zelfs de Brexit een grote impact op de Goudkoers, echter ging in tegenstelling tot alle andere koersen de prijs juist omhoog:

Gold Chart

Juist in onzekere tijden vertrouwen de beleggers op de stabiliteit van de Goudkoers. Het lijkt er dus op dat veel beleggers inzetten op de Goudvoorraden als back-up bij een grote gebeurtenis. Verwachting is dat de goudkoers zich weer zal stabiliseren en rustig aan hetzelfde blijft, totdat hij weer wordt verlangd in tijden van nood.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*