Koers Britse Pond (GBP)

De Britse Pond is de officiële munteenheid van het Verenigd Koninkrijk. De Britse pond wordt ook pound sterling genoemd of kortweg pound. De officiële afkorting is GBP (Great-Britain Pound). Hoewel de bankbiljetten van Schotland en Ierland enigszins verschillen van de Britse pond zijn deze ook overal in het Verenigd Koninkrijk geldig. Het geldt als wettelijk betaalmiddel zolang er ‘pound sterling’ op het biljet staat. Sterling is afgeleid van het Franse woord esterlin, wat ‘sterk‘ betekent. Geruime tijd is de Britse pond de sleutelvaluta geweest, momenteel is dat de Amerikaanse dollar (USD).

Brexit

Op 23 juni 2016 werd in het Verenigd Koninkrijk een referendum gehouden over het vertrek uit de Europese Unie. Een kleine meerderheid stemde voor het vertrek, wat resulteerde in de zogenoemde Brexit (Britain Exit). De koers van de Britse pond kreeg het enorm te verduren en daalde naar zijn laagste positie in 80 jaar tijd. Ook andere financiele markten hadden problemen met het vertrek en sindsdien is het nog onzeker wat de markten in de toekomst gaan doen. De munteenheid had de eerste tijd zijn oude waarde niet terug, critici spreken er zelfs over dat dit nooit meer zou gebeuren. Enkele maanden na de Brexit is de pond echter opnieuw op weg naar zijn stabiliteit.

Over de Pond

De Pond (Pound Sterling, ISO-code: GBP, valutateken: £) is het officiële betaalmiddel van het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee een van de laatste West-Europese landen die nog een eigen valuta hebben. De munt dankt haar naam aan de gewichtseenheid Troy Pound. De pond sterling bestaat op haar beurt weer uit 100 pence (met als enkelvoud ‘Penny’). De munteenheid werd in 1158 door koning Hendrik II van Engeland ingevoerd en is tot op de dag van vandaag een stabiele valuta. Door de Engelse dominantie in de 18e en 19e eeuw gold de munt in die eeuwen als de zogenaamde sleutelvaluta. Inmiddels heeft de munt deze rol niet meer en wisselen de Dollar en Euro stuivertje om deze positie.

Van Pond naar Euro wisselen

Het wisselen van ponden doe je het gemakkelijkst bij Geldwisselkantoren. Deze zijn aanwezig in alle grote steden, op grote stations, passagiershavens (o.a. Hoek van Holland) en internationale vliegvelden. Ook over de grens kun je vaak nog gemakkelijk wisselen op het vliegveld, in het centrum van Londen of in de haven van aankomst (wanneer je met de boot naar het Verenigd Koninkrijk gaat).

Zorg dat je voor het wisselen de actuele wisselkoers in de gaten houdt, deze kan namelijk stevig fluctueren en kan het aanzienlijke besparingen opleveren wanneer je op een gunstig moment geldt wisselt.


Wisselkoersconverter

GBP
EUR
Britse Pond
Euro

Koers Britse Pond afgelopen maand:

Koers Britse Pond afgelopen 5 jaar: