Chinese Yuan op weg naar derde valuta

Chinese Yuan op weg naar derde valuta

Chinese YuanIn 2018 moet de Chinese Yuan de derde valuta van de wereld worden. Dat heeft Xiang Songzuo, vicevoorzitter van de International Monetary Institute (IMI) gezegd tijdens een persconferentie van het IMF in Bejing. Volgens hem zijn Chinese autoriteiten hard bezig om de munt groter te laten worden dan de Britse Pond en de Japanse Yen. Op dit moment is de Yuan de 6e meest verhandelde valuta ter wereld.

De afgelopen jaren is er veel in gang gezet om de munt voor te bereiden op zijn beoogde plaats. Zo krijgt de valuta door meer en meer valutaswaps er nog steeds handelspartners bij. Door deze valutaswaps wordt het voor bedrijven buiten China makkelijker en goedkoper om te kopen en verkopen in de munt.

China heeft nog een lange weg te gaan voor de internationalisering van de munt. Hoewel er in 2015 een nieuw betalingssysteem is geïntroduceerd en de munt eindelijk is opgenomen in de SDR, de speciale trekkingsrechten die uitgereikt worden door het IMF, moeten er nog meer stappen volgen om de munt de bronzen plaats te laten bereiken. Voor buitenlandse investeerders is het in ieder geval een interessante kwestie.