Koers Deense Kroon (DKK)

De Deense Kroon is de officiele munteenheid in Denemarken en het Deense gebiedsdeel Groenland. Hoewel de Faeröer ook onderdeel van Denemarken zijn hebben deze een afzonderlijke munteenheid, de Faeröerse kroon. Eén hoeveelheid is opgedeeld in 100 øre.

Ontstaan van de Deense Kroon

Ten tijde van de Scandinavische Monetaire Unie werd de kroon in 1873 een wettig betaalmiddel. Zweden en Noorwegen gingen deze Unie aan en Noorwegen trad in 1875 erbij. Gevolg van deze Unie was dat de landen hun valuta koppelden en ook de goudprijs werd gesteld op 1 gram puur goud = 2,48 kronen. Omdat de munteenheden gekoppeld waren kon er in alledrie de landen betaald worden met de Zweedse Kroon, Noorse Kroon en Deense Kroon. Deze koppeling bestond tot het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Munten en Biljetten

Er zijn munten van 50 øre en van 1, 2, 5, 10 en 20 kronen. De biljetten hebben een waarde van 50, 100, 200, 500 of 1000 kronen.

Europese Unie

Denemarken maakt deel uit van de Europese Unie, echter heeft het volk middels een referendum bepaald dat de munteenheid niet door de Euro vervangen wordt. De Deense Kroon is hiermee samen met de Zweedse Kroon (en voorheen de Britse Pond) een uitzondering in de EU.


Wisselkoersconverter

DKK
EUR
Deense Kroon
Euro

Koers Deense Kroon afgelopen maand:

Koers Deense Kroon afgelopen 5 jaar: