Koers Japanse Yen (JPY)

Samen met de Euro en de Amerikaanse dollar is de Japanse Yen de meeste gebruikte valuta in de wereld. Door het internationale belang is het dus een goede indicator voor hoe de economie in geheel Azië ervoor staat. Eind 19e eeuw stapte Japan over op een eenvoudiger betaalysteem, de Yen. De valuta was in het begin gekoppeld aan de goudstandaard en werd het dus gemakkelijker om de wisselkoers te bepalen voor het drijven van handel.

Koppelingen

Na de tweede wereldoorlog daalde de waarde van de Yen enorm. Om de munt te stabiliseren werd er besloten om de Yen te koppelen aan de Amerikaanse dollar. Op dat moment gold $1 = ¥360. Nadat in 1971 president Nixon besloot om de goudstandaard los te laten was het onvermijdelijk dat de munt wederom in waarde daalde. Veel experts vonden dat de Japanse muntheenheid erg ondergewaardeerd was en dit resulteerde dan ook in een enorme groei in export vanuit Japan. In 1985 werd het Plaza akkoord gesloten en sindsdien is de waarde redelijk gelijk gebleven.

Yen en Euro

Bij de ingang van de Euro werd de eerste wisselkoers van de Japanse Yen vastgesteld op €1 = ¥132,37. Sindsdien heeft de wisselkoers genoten van schommelingen, maar is de waarde altijd wel redelijk hetzelfde gebleven. In oktober 2000 raakte de munteenheid zijn dieptepunt van €1 = ¥92,540. De oorzaak hiervan was mede de internetcrisis en de renteverlagingen in Europa en de VS.

Herstel

Tijdens de kredietcrisis in Amerika nam de kracht van de euro weer toe, waardoor in juli 2008 het hoogtepunt van €1 = ¥167,890 genoteerd werd. Helaas raakte de crisis ook Europa waardoor de waarde weer daalde naar wederom een dieptepunt in 2012. Omdat de economie in Azie verslechterd is heeft de Yen zijn waarde van vóór de kredietcrisis weer behaald.

Betalen in Japan

In Japan is het alleen op bepaalde plaatsen in de grote steden mogelijk om te wisselen van Euro naar Yen. Buiten de grote steden wordt vaak alleen cash of creditcard geaccepteerd. Ga dus goed voorbereid op reis en bestel de valuta voor uw reis bij een grenswisselkantoor.


Wisselkoersconverter

JPY
EUR
Japanse Yen
Euro

Koers Japanse Yen afgelopen maand:

Koers Japanse Yen afgelopen 5 jaar: