Nieuw en beter €50 biljet april 2017 in omloop

Nieuw 50 euro biljetOp 4 april 2017 zal het nieuwe en verbeterde €50 biljet in omloop worden gebracht. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gemaakt. Net als het nieuwe briefje van €20, dat sinds 2015 beschikbaar is, heeft het biljet een doorzichtig venster met een hologram van de mythologische figuur Europa.

Door nieuwe echtheidskenmerken toe te voegen wordt het biljet makkelijker te onderscheiden van valse biljetten. Het vijftig euro biljet is de meest gebruikte in Europa, in mei 2016 waren er volgens het ECB ruim 8 miljoen van in omloop. Het huidige biljet, waarvan het ontwerp ruim 15 jaar oud is, is zeer geliefd onder vervalsers en het ECB hoopt met het nieuwe biljet dit tegen te gaan.

Na de lancering van het nieuwe biljet zullen ook de briefjes van €100 en €200 een vernieuwd en verbeterd ontwerp krijgen. Het ECB heeft eerder al aangekondigd dat briefjes van €500 zullen verdwijnen, dit omdat is vastgesteld dat ongeveer 90 procent van al deze biljetten in handen is van criminelen.