Koers Noorse Kroon (NOK)

De Noorse Kroon is de officiele munteenheid in Noorwegen. De valuta werd geïntroduceerd in 1875 toen Noorwegen aantrad bij de Scandinavische Monetaire Unie. Eén kroon telt honderd øre, welke sinds 2012 alleen digitaal bestaan. De Noorse Kroon is de 13e meest verhandelde valuta in de wereld.

Ontstaan van de Kroon

De kroon is ontstaan toen Noorwegen zich aansloot bij de Scandinavische Monetaire Unie. Bij deze Unie spraken Noorwegen, Zweden en Denemarken een vaste koersverhouding af tussen de drie aangesloten valuta. Ook werd de prijs van 1 gram puur goud gesteld op 2,48 kronen. Als gevolg van deze afspraak werd de kroon ook in de andere landen als wettig betaalmiddel aanvaard. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog besloot Zweden de goudprijs los te laten, waardoor de vaste koersverhouding verviel.

Munten en Biljetten

Sinds 2012 zijn er geen øre munten meer in omloop, omdat deze al niet meer werden gebruikt als betaalmiddel. Wel is de 50 øre munt nog steeds in te wisselen bij banken. De munten hebben nu de waarde van 1, 5, 10, of 20 kronen. De biljetten hebben de waarde van 50, 100, 200, 500 of 1000 kronen.


Wisselkoersconverter

NOK
EUR
Noorse Kroon
Euro

Koers Noorse Kroon afgelopen maand:

Koers Noorse Kroon afgelopen 5 jaar: