Koers Pakistaanse Roepie (PKR)

De Pakistaanse Roepie (ook wel Rupee) is de officiele munteenheid in Pakistan. De munt was tot 1982 gekoppeld aan de Britse Pond en sindsdien een managed float. Dit houdt in dat de overheid de koers van de munt reguleert door vreemde valuta (voornamelijk dollars) in te kopen of te verkopen. Rond de eeuwwisseling heeft de Roepie een enorme schommeling ten opzichte van de dollar meegemaakt, waarna de Staatsbank van Pakistan de koers weer stabiliseerde.

Next eleven

Pakistan is een land dat behoort tot de Next Eleven, landen die door investeringsbank Goldman Sachs zijn gekenmerkt als kanshebber voor het hebben van een van de grootste economieën op de wereld. Op dit moment staat de economie van Pakistan op de 26e plek en is goed op weg sinds de aanleg van goede infrastructuur en elektrische voorzieningen. De grootste exportproducten zijn textiel, lederwaren, schoenen en chemicaliën.

Reserves

De Pakistaanse Roepie heeft de afgelopen jaren flink geschommeld, maar bevat een licht stijgende lijn met de opkomende economie. De staat bewaard buitenlandse reserves die zij kunnen gebruiken bij een devaluatie van de munt. Ten tijde van de economische crisis in 2008 waren deze reserves echter niet voldoende en devalueerde de munt enorm. Inmiddels zijn zowel Roepie als de reserves weer gestabiliseerd.


Wisselkoersconverter

PKR
EUR
Pakistaanse Roepie
Euro

Koers Pakistaanse Roepie afgelopen maand:

Koers Pakistaanse Roepie afgelopen 5 jaar: