Koers Surinaamse dollar (SRD)

De Surinaamse dollar is sinds 2004 de officiële munteenheid van Suriname. De afkorting is SRD. De voorloper van de Surinaamse dollar is de Surinaamse gulden (SRG), welke 1000x meer waard is dan de huidige munt. Dit betekent dat 1000 SRG = 1 SRD, met het nieuwe stelsel behielden de munten en biljetten dus hun nominale waarde.

Wisselkoers

Vanaf de invoering heeft de Centrale Bank van Suriname een vaste wisselkoers gehad met de Amerikaanse Dollar. Tot 2011 was deze koers 2,70 SRD = 1 USD. Vanaf 2011 is de munt echter verder gedevalueerd en daarom heeft de centrale bank in 2016 besloten de munt te ontkoppelen. De reden van deze maatregel is de dalende inkomsten en stijgende uitgaven door de Surinaamse overheid.

Veilingen

Sinds 2016 is er een veilingsysteem geïntroduceerd om de waarde van de Surinaamse dollar vast te leggen. De manier waarop de waarde wordt vastgesteld is op basis van vraag en aanbod. Iedere week is er een veiling waarin de gemiddelde wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar wordt vastgesteld. De koers blijft staan tot de volgende veiling.

Munten en biljetten

Er zijn drie manieren om te kunnen betalen met de valuta; munten, muntbiljetten en bankbiljetten. Munten hebben een waarde van 1, 5, 10, 25, 100 of 250 cent. Muntbiljetten bestaan uit 1 of 2,5 SRD en bankbiljetten hebben een waarde van 5, 10, 20, 50 of 100 SRD. De munten worden geslagen door de Royal Mint (Verenigd Koninkrijk).


Wisselkoersconverter

SRD
EUR
Surinaamse dollar
Euro

Koers Surinaamse dollar afgelopen maand:

Koers Surinaamse dollar afgelopen 5 jaar: