Koers Turkse Lira (TRY)

De Turkse Lira is het officiële betaalmiddel in Turkije en Noord-Cyprus (discutabel grondgebied van Turkije). De Turkse Lira bestaat uit honderd Kuruş en als valutateken worden de letters TL gebruikt.

Koers van de Turkse Lira afgelopen jaar

Ontstaan van de Lira

De voorloper van de Turkse Lira was de Akçe, het betaalmiddel in het Ottomaanse Rijk (tot 1922). Bij het ontstaan van het huidige Turkije werd de Lira ingevoerd. In Turkije wordt gesproken over de Lira, maar internationaal wordt de benaming Turkse Lira aangehouden, om verwarring met andere gelijknamige valuta te voorkomen.

Tussen 2005 en 2009 werde de Turkse Lira vervangen door de Nieuwe Turkse Lira. Aanleiding was het feit dat de valuta inmiddels de minst waardevolle munteenheid ter wereld was geworden. Vanaf 2009 werd de oude benaming weer gebruikt.

Onderverdeling van de Turkse Lira

De Turkse Lira wordt onderverdeeld in honderd Kuruş, welke op hun beurt weer bestaan uit 40 Para. Er zijn munten beschikbaar met een waarde van 1, 5, 10, 25, 50 en 100 kuruş. De biljetten hebben een waarde van 5 (bruin), 10 (roze), 20 (groen), 50 (oranje), 100 (blauw) en 200 (roze) lira. Er zijn ook nog biljetten van vóór 2009 in omloop, deze zijn tot 2019 om te wisselen.

Verspreiding

De Turkse Lira is naast Turkije ook het reguliere betaalmiddel in Noord-Cyprus (of: Turkse Republiek Noord-Cyprus). De erkenning van dit noordelijke gedeelte van Cyprus is internationaal niet erkend.


Wisselkoersconverter

TRY
EUR
Turkse Lira
Euro

Koers Turkse Lira afgelopen maand:

Koers Turkse Lira afgelopen 5 jaar: