AEX Index: realtime AEX koers

Alles weten over de ontwikkeling van de AEX koers? Vind hier de actuele koers van de AEX-index en de beursgenoteerde bedrijven.Actuele AEX koersen

BedrijfsnaamKoersVerschilVerschil %

  • Loading stock data...

  • Loading stock data...

 


Over de AEX Index

De Amsterdam Exchange Index vertegenwoordigt de koers van het gewogen gemiddelde van de 25 aandelen met de grootste beurswaarde op de Amsterdamse effectenbeurs. Toonaangevende fondsen op het Damrak zijn Heineken, Royal Dutch Shell en Unilever.

Naast de AEX Index zijn er nog twee andere relevante indices: de middelgrote aandelenfondsen worden in de Amsterdam Midkap Index (AMX) en de kleinere fondsen worden vertegenwoordigd door AScX Index.

Geschiedenis van de AEX

De AEX Index bestaat al ruim 30 jaar en is onderdeel van de Amsterdamse Effectenbeurs, die wordt gezien als de oudste financiële handelsbeurs ter wereld. De beurs is eigendom van NYSE Euronext. De AEX Index (toen onder de naam EOE Index) werd in 1983 ingevoerd door de toenmalige directeur van de Amsterdamse Effectenbeurs, naar Amerikaans voorbeeld.

De hoogste stand van de index werd bereikt op 4 september 2000. In 2003 kelderde de koers als gevolg van de internetzeepbel. In de daaropvolgende jaren steeg de AEX koers weer geleidelijk, maar in 2008 halveerde de waarde weer ten gevolge van de kredietcrisis.

Hoe de AEX Index wordt berekend

De calculatie van de AEX Index is relatief eenvoudig. De 25 aandelenfondsen hebben ieder een eigen wegingsfactor, waarmee ze vermenigvuldigt worden. De optelsom van deze uitkomsten wordt door 100 gedeeld en resulteert in de realtime AEX Index.