Geld meenemen op reis

Wilt u geld meenemen op vakantie of zakenreis? Dan is het goed om te weten welke regels daaraan verbonden zijn. Vaak is het handig om van tevoren de valuta om te wisselen in Nederland om dit vervolgens mee te nemen, bijvoorbeeld voor de snelheid of door een gunstige koers. Ook is door de bankencrisis in 2008 het vertrouwen in (buitenlandse) banken gedaald, waardoor steeds meer reizigers contanten met zich meenemen.

Investeren in het buitenland

Een van de meest voorkomende gevallen bij het meenemen van contant geld is wanneer u bijvoorbeeld een investering wilt doen in het buitenland. Het is dan niet nodig om een buitenlandse bankrekening te openen maar kunt u het direct investeren. Wanneer u wel een buitenlandse bankrekening hebt kunt u dit ook in contanten verhuizen naar een buitenlandse bankrekening.De regels

Omdat contant geld vaak wordt gebruikt bij witwassen of belastingontduiking hebben landen er regels voor opgesteld. Per land kunnen de regels verschillen en het is dus aangeraden de regels ruim van tevoren te checken.

Geld meenemen binnen de Europese Unie
Wilt u contant geld meenemen binnen de Europese Unie? Dan bent u niet aan regels verbonden en kunt u tot €10.000,- probleemloos meenemen. Toch kan het zijn dat u bij een controle raar aan wordt gekeken met meer dan dit bedrag op zak. Zorg dus altijd dat u het kan verantwoorden.

Geld meenemen buiten de Europese Unie
Buiten de Europese Unie mag u tot €10.000,- per persoon het land invoeren of mee uit nemen. Denk erom dat het bedrag vaststaat in euros, indien u dus een andere valuta mee wilt nemen moet u dit omrekenen naar Euro. In landen buiten Europa kan het zijn dat de grens op $10.000,- (USD) ligt. Als u meer mee wilt nemen dan is het noodzakelijk om dit aan te geven bij de douane. Indien u het niet aangeeft dan riskeert u een forse geldboete. Zorg dat u kan verantwoorden dat het geld niet op illegale wijze is verkregen en neem bonnetjes of bewijzen mee. Aangeven gaat via een Aangifteformulier Liquide Middelen die u direct bij de douane af moet geven. Het formulier is te downloaden via de site van de Belastingdienst of af te halen op uw luchthaven.

Geld omwisselen

Wilt u voor uw reis geld omwisselen? Bestel dan gemakkelijk geld online via GWK Travelex, ga langs bij een Grenswisselkantoor of wissel uw geld om op Schiphol.