Waarde Zwitserse Frank weer terug op niveau

Ruim drie jaar na de grootste valutashock van 21e eeuw is de Zwitserse Frank weer terug op het oude niveau. Na een enorme keldering van de munt in januari 2015 bereikte deze week de Zwitserse Frank weer de 1,19. Eén cent verschil met het voormalige plafond.

De Zwitsers hielden tot 2015 de koers kunstmatig hoog, door een plafond te zetten van 1,20 Zfr. Daar zag de Zwitserse centrale bank SNB op 15 januari 2015 echter vanaf. Even bleek er niets aan de hand te zijn en steeg de koers juist, om vervolgens met een noodgang naar beneden te storten.

Sinds juni 2017 is er echter nieuw leven geblazen in de munt, mede door de sterke economie Europa is de Euro gewilder. Dat de munt nu weer bijna op zijn oude niveau is, kan ook te danken zijn aan Amerika en Rusland. Volgens de ING wordt er Russisch geld uit Zwitserland gehaald, door de economische sancties van Amerika.
Koers dollar onder druk door Trump

De koers van de Amerikaanse dollar blijft onder druk staan sinds afgelopen vrijdag Donald Trump werd geïnaugureerd als 45e president van Amerika. Maandag opende de munt al laag ten opzichte van de Euro en verwachtingen zijn dat zijn eerste handelingen als president dit de koers niet ten gunste zal doen.

De heftige inauguratiespeech van Trump afgelopen vrijdag leverde voor veel wantrouwen op de beurs. De belofte om minder handel te drijven en te willen focussen op productie in eigen land heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen in de dollar flink is gedaald. Met deze beloften zien beleggers geen toekomst in een munt waar geen handel mee wordt gedreven.

Trump voegt ook meteen daden bij zijn woorden, zo trok hij maandag een Aziatisch handelsverdrag in en heeft toegezegd ook een soortgelijk verdrag met Noord-Amerika te zullen herzien. Alsmede is hij van plan hogere invoerbelastingen in de VS wat de spanningen bij bedrijven alsmaar hoger brengt.
Dit wordt het Valutanieuws van 2017

Het jaar is al lang en breed begonnen en we hebben een 2016 vaarwel mogen zeggen waarin veel gebeurd is: de Brexit, de groei van de Chinese Yuan en een aantal digitale diefstallen. Ook het nieuwe jaar belooft veel Valutanieuws voor te brengen, en Valutawijzer.nl zet deze voor u op een rijtje:

De gevolgen van de Brexit

In 2017 zal de Britse pond zich verder gaan ontwikkelen nu de gesprekken over de Brexit in een later stadium zitten. De vraag blijft maar of de munteenheid de werkelijke Brexit zal overleven of hij weer zo’n grote daling zal ondergaan. Een ding is zeker: beleggers zijn niet erg blij met de keuze van de eilanders. Ook de Financial Times Stock Exchange zal zijn best moeten doen in het nieuwe jaar.

Dollar vs. Trump

Op 20 januari zullen de Verenigde Staten een nieuwe president hebben, een wiens verkiezing een grote ophef met zich heeft meegebracht, Donald Trump. Vlak na de zege van Trump daalde de dollar met 3 procent ten opzichte van de verkiezingsdag, maar wat gaat de dollar doen wanneer The Donald daadwerkelijk aan het stuur van Amerika staat? We gaan het de komende vier jaar meemaken.

Hackers zitten niet stil

Ook in 2017 heerst er nog steeds digitale dreiging. Het is altijd maar de vraag welke instantie zijn beveiliging niet volledig op orde heeft en dus het volgende doelwit is. Wellicht horen we dit jaar wel helemaal niets uit de digitale onderwereld, maar daar is niets over zeker..
Bitcoin opnieuw hard onderuit na diefstal

bitcoinEr is opnieuw een grootschalige diefstal geweest op het gebied van Bitcoins. De bitcoinbeurs Bitfinix, een bedrijf waar fysieke valuta in te wisselen is voor de digitale variant, is woensdag getroffen door hackers. Bij de hack is voor zo’n 119.000 BTC gestolen, omgerekend 58 miljoen euro. Hoe de diefstal is gegaan is nog onduidelijk en wordt momenteel nog onderzocht.

Bitfinix heeft de handel in de digitale valuta stilgelegd en is het lek aan het onderzoeken. Het bedrijf is genoteerd op de beurs van Hongkong en het is maar de vraag of het bedrijf een diefstal als deze kan overleven. De koers van de Bitcoin is in ieder geval al sterk gedaald en zag de koers van 650 dollar per bitcoin naar 540 dollar per bitcoin zakken.

Het was te hopen dat na de problemen met Mount Gox de bitcoin sterker zou zijn bestand tegen grote roven, maar niets is minder waar. Bitfinix is hard op zoek naar de verdwenen coins, maar ervaring leert dat soms slechts een klein deel kan worden teruggevonden. De beurs maakte wel gebruik van meerdere digitale handtekeningen waardoor het overmaken van grote hoeveelheden coins niet zou kunnen, dit systeem lijkt niet goed te hebben gefunctioneerd.

UPDATE 5/8:
Bitfinix heeft aangegeven de geleden schade te willen verdelen over zijn klanten. In totaal werden er 119.756 bitcoins gestolen, omgerekend ruim 62 miljoen euro. Dit bedrag maakt het de op een na grootste roof van de digitale valuta aller tijden. Het is nog niet bekend hoe Bitfinix de verdeling gaat aanpakken, ook de oorzaak van de roof is nog in onderzoek.
Chinese Yuan op weg naar derde valuta

Chinese YuanIn 2018 moet de Chinese Yuan de derde valuta van de wereld worden. Dat heeft Xiang Songzuo, vicevoorzitter van de International Monetary Institute (IMI) gezegd tijdens een persconferentie van het IMF in Bejing. Volgens hem zijn Chinese autoriteiten hard bezig om de munt groter te laten worden dan de Britse Pond en de Japanse Yen. Op dit moment is de Yuan de 6e meest verhandelde valuta ter wereld.

De afgelopen jaren is er veel in gang gezet om de munt voor te bereiden op zijn beoogde plaats. Zo krijgt de valuta door meer en meer valutaswaps er nog steeds handelspartners bij. Door deze valutaswaps wordt het voor bedrijven buiten China makkelijker en goedkoper om te kopen en verkopen in de munt.

China heeft nog een lange weg te gaan voor de internationalisering van de munt. Hoewel er in 2015 een nieuw betalingssysteem is geïntroduceerd en de munt eindelijk is opgenomen in de SDR, de speciale trekkingsrechten die uitgereikt worden door het IMF, moeten er nog meer stappen volgen om de munt de bronzen plaats te laten bereiken. Voor buitenlandse investeerders is het in ieder geval een interessante kwestie.
Stop met beleggen in goud

Ga niet meer in goud beleggen, dat schrijft de Rabobank in een financiële update. Volgens de bank is goud sinds november 2012 gevangen in een zeepbel en kan de prijs sterk dalen. De goudprijs is al met 40% gedaald tot een waarde van $1050 per troy ounce in december 2015.

Toch leek het even goed te gaan met de prijs van goud, nadat beleggers de grondstof als een safe haven gebruikte door negatieve rentes en het Britse referendum. De prijs is inmiddels hersteld tot boven de $1300 en werd er zelfs gespeculeerd over een nieuw hoogtepunt. De bank ziet goud , en overigens ook andere grondstoffen, niet als een strategische beleggingscategorie. Op de lange termijn wordt een val van zo’n 70% verwacht, waarbij de goudprijs onder de $500 dollar kan zakken.

Of 70% van Rabobank echt gehaald gaat worden blijft maar de vraag, het ziet er namelijk naar uit dat veel beleggers nog steeds gedreven zijn door emotie en op zoek blijven naar safe havens in de schommelende markten. Toch vinden wij het wel logisch dat de prijs niet eeuwig zo hoog kan blijven staan en blijft het wachten op het knappen van de goudbubbel.
Japanse yen in enorme opmars

Japanse Yen in enorme opmarsDe Japanse yen is deze week erg aangesterkt. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar won de valuta woensdag 1% en daarmee is 1USD nog maar rond de 100 yen waard. Ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd is dat een enorme vooruitgang, toen werd voor 1USD nog 122 yen neergelegd. De reden van de opmars is het vertrouwen van beleggers in de munt. Door een overschot op de lopende rekening van Japan i de yen een uitstekende safe haven voor de onzekere tijden rond de Brexit en het bankenprobleem in Italië. De yen is dit jaar een van de best presterende valuta’s.

 

Nikkei-index

Toch is het in Japan niet gewenst dat de munt zo sterk wordt, de Nikkei-index heeft het daardoor namelijk flink te verduren. De index staat dit jaar al bijna op een min van 20%. De reden dat de yen zo’n grote invloed heeft op de index is omdat de Nikkei vooral bestaat uit exportgerichte bedrijven, bij een sterke munt zien deze bedrijven hun winstmarge dus flink omlaag gaan.

Niet alleen de beursvloer heeft problemen met de stijging, ook de regering van premier Shinzo Abe heeft geen baat bij een sterkere munt. In zijn regeringsprogramma is namelijk opgenomen om de munt te laten devalueren om zo inflatie en economische groei te stimuleren.

Interventie

Veel analisten en ook banken verwachten dat de Bank of Japan moet interveren om de situatie niet te laten verslechten. Toch zal de BoJ dit niet snel zien zitten, omdat op de laatste G7-top besloten is de wisselkoersen aan de marktwerking over te laten. De vraag is nu of de Japanners de munt aan laten sterken tot onder de 100 yen ten opzichte van de dollar.
Nieuw en beter €50 biljet april 2017 in omloop

Nieuw 50 euro biljetOp 4 april 2017 zal het nieuwe en verbeterde €50 biljet in omloop worden gebracht. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekend gemaakt. Net als het nieuwe briefje van €20, dat sinds 2015 beschikbaar is, heeft het biljet een doorzichtig venster met een hologram van de mythologische figuur Europa.

Door nieuwe echtheidskenmerken toe te voegen wordt het biljet makkelijker te onderscheiden van valse biljetten. Het vijftig euro biljet is de meest gebruikte in Europa, in mei 2016 waren er volgens het ECB ruim 8 miljoen van in omloop. Het huidige biljet, waarvan het ontwerp ruim 15 jaar oud is, is zeer geliefd onder vervalsers en het ECB hoopt met het nieuwe biljet dit tegen te gaan.

Na de lancering van het nieuwe biljet zullen ook de briefjes van €100 en €200 een vernieuwd en verbeterd ontwerp krijgen. Het ECB heeft eerder al aangekondigd dat briefjes van €500 zullen verdwijnen, dit omdat is vastgesteld dat ongeveer 90 procent van al deze biljetten in handen is van criminelen.
Britse pond naar laagste punt in 31 jaar

Vandaag is de Britse Pond hard onderuit gegaan en gedaald naar het laagste punt ten opzichte van de dollar in 31 jaar tijd. Beleggers zijn bezorgd over de Brexit, het gevolg van het Britse referendum van 23 juni. De munt zakte met 1,3% naar 1,3106 dollar en met 1,2% naar 1,1764 euro.

De dag nadat het Britse volk met een kleine meerderheid voor het verlaten van de EU stemde daalde de pond al zo’n 10% in waarde. De week na het referendum leek er echter niets aan de hand en stabiliseerde de munt naar een goede waarde, maar deze week lijkt de onrust teruggekeerd.

Volgens verschillende analisten is het nog maar het begin van de devaluatie van de Britse Pond, er wordt gespeculeerd dat de munt nog verder zal dalen. Waardes van $1,20 en zelfs $1,15 worden daarbij genoemd.

De Bank of England geeft Britse banken nu meer ruimte om kredieten te verstrekken. Dit doen zij door de kapitaaleisen te versoepelen waardoor een ruimte ontstaat om 150 miljard pond extra uit te lenen.
Australië vreest voor AAA-status na verkiezingen

Na de uitslag van de verkiezingen in Australië vreest het land zijn waardevolle AAA-kredietstatus kwijt te raken. Bij de verkiezingen is geen duidelijke winnaar naar voren gekomen, iets wat financiële analisten ongerust maakt. Er wordt gevreesd dat het land de komende jaren bestuurd zal worden door een minderheidsregering die het niet voor elkaar kan krijgen om belangrijke hervormingen door het parlement te krijgen.

Het is zo goed als zeker dat de centrumrechtse regeringscoalitie van premier Malcolm Turnball de meerderheid is kwijtgeraakt. Geen enkele combinatie heeft na bijna alle getelde stemmen nog geen meerderheid van de benodigde 76 zetels voor elkaar weten te krijgen. De markt houdt niet van onzekerheid en deze verkiezingen leveren alleen maar onzekerheid op. Grote kans dat de verkiezingsuitslag effect zal hebben op de koers van de Australische Dollar.