Wat zijn binaire opties? Onafhankelijke informatie en tips voor brokers

Binaire opties zijn steeds populairder aan het worden onder beginnende beleggers, brokers die deze opties aanbieden schieten als paddestoelen uit de grond en met de komst van het mobiel beleggen wordt het voor appmakers ook steeds interessanter. Er wordt flink geadverteerd door verschillende aanbieders op sociale media. Maar wat zijn deze opties precies en hoe haal je hier de beste rendement uit?

Uitleg

Binaire opties zijn een variant op de standaard financiële optie. In tegenstelling tot normale opties keert de broker echter een bepaald rendement uit of helemaal niets. Het kopen van een binaire optie is volledig berust op het goed voorspellen van het gedrag van een markt. De naam (binair = twee keuzemogelijkheden) zegt al dat men twee keuzes heeft om het gedrag van de markt te voorspellen: stijging of daling (high/low). De opties wordt voor een bepaalde periode, de expiratietijd, vastgelegd en gaat uit van de koers op het moment van kopen. Veelal zijn de opties te vinden in de categorieën: indices, valuta, grondstoffen of aandelen.

Er zijn verschillende expiratietijden om de koersen op te voorspellen, variërend van 60 seconden tot ver in de toekomst. Op basis van de expiratietijd wordt ook het rendement berekend wat wordt uitbetaald. Na het aflopen van de expiratietijd wordt gekeken of de voorspelling goed was.

One touch
Naast de zeer populaire high/low opties zijn er ook de zogeheten one touch opties. Bij deze opties wordt voorspeld of een koers in een bepaalde periode een bepaalde waarde haalt. Haalt de koers binnen de expiratietijd de voorspelde waarde, dan wordt de winst uitbetaald. Haalt de koers de waarde niet? Dan ben je je inleg kwijt. One touch opties brengen een groter risico met zich mee en hebben daardoor ook een hoger rendement.

Voorbeeld

High/low
Een belegger sluit voor €100 een binaire optie af op de USD/EUR tegen een rendement van 80% met de voorspelling dat de koers gaat stijgen. De koers noteert op dat moment een waarde van 0,9. Staat de koers na de vooraf vastgestelde looptijd hoger dan 0,9 dan krijgt de belegger €100 + €80 uitgekeerd, is de koers echter gedaald dan is de belegger zijn inleg helemaal kwijt.

One touch
Een belegger sluit een one touch optie af voor €100 op de aandelen van Apple tegen en rendement van 125% met de voorspelling dat de koers de waarde van 500 zal behalen. Op het moment van verhandelen noteert de beurswaarde 480. Heeft de koers binnen de vooraf bepaalde looptijd inderdaad de waarde van 500 behaald, dan krijgt de belegger €225 uitgekeerd, is het aandeel echter niet zoveel waard geweest in de tussentijd dan is de belegger zijn volledige inleg kwijt.

Voordat u echt gaat handelen in Binaire opties kunt u het beste beginnen met een gratis demo-account om te zien of binaire opties echt iets voor u is.

Brokers

Er zijn verschillende brokers die het verhandelen in binaire opties aanbieden. Valutawijzer.nl heeft de beste uitgekozen en voor u op een rijtje gezet:

PlatformToelichtingStartbedragRating*StartbonusUitproberen
Optie24.nlNederlandse specialist in Binaire opties€508.1Tot 125% stortingsbonusRegistreer gratis…»
IQoption.comInternationale grootspeler met lage inleg€107.9Tot 50%Registreer gratis…»
abcOptions.comEenvoudig beginnen met Binaire opties€1007.3Tot 100% startbonusRegistreer gratis…»

*gebaseerd op de beoording van de specialisten van Valutawijzer.nl

Risico

Hoewel er wordt geadverteerd met hoge rendementen binnen korte periodes zijn binaire opties erg risicovol. Omdat men bij Binaire opties alleen kunt winnen of verliezen kunt u al snel uw gehele inleg kwijt zijn, handel dus met verstand en verdiep u in de wereld van forex of aandelen. Wanneer er met korte expiratietijden wordt gehandeld zijn de koersen niet meer gebaseerd op speculatie maar op totale willekeur, korte expiratietijden hebben dan ook meer weg van gokken dan beleggen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op hun website een nieuwsbericht geplaatst over Binaire opties.