Cryptovaluta

Cryptovaluta, of in het Engels cryptocurrency, zijn digitale valuta wat “geld” mogelijk maakt in digitale vorm. Cryptovaluta worden vaak gezien als alternatieve en digitale vorm van de reguliere geldsoorten. Cryptovaluta onderscheiden zich van andere valuta op meerdere vlakken. Het voornaamste verschil ligt hem in het feit dat reguliere valuta vaak een fysieke vorm heeft, zoals biljetten en munten. Maar een ander groot en zeer belangrijk verschil is dat digitale munten niet worden beheerd door een bank, overheid of financiele waakhond. Dit laatste zorgt ervoor dat er enorme risico’s verbonden zijn aan het handelen in de valuta en kan de munt een eigen leven gaan leiden.

Benieuwd welke cryptomunten er allemaal zijn? Bekijk onze lijst met cryptovaluta.

Blockchain

De eerste en bekendste digitale munt is de Bitcoin, opgericht in 2009 en al bedacht in 1998. De munt is gebaseerd op blockchain technologie, een techniek waarbij een netwerk de transacties van de munt beheerd. De munten staan opgeslagen in zogenoemde wallets, de digitale equivalent van de portemonnee. Wanneer een transactie plaatsvind dan wordt dit in de blockchain gecontroleerd of een gebruiker het geld niet twee keer heeft uitgegeven door alle transacties in de munteenheid bij te houden. Het duurt dus even voordat de gebruiker zeker weet dat een transactie geldig is.

Doordat de munt in digitale vorm is en alles in de Blockchain anoniem is, kan niet worden achterhaald van wie het geld is. Deze anonimiteit maken digitale valuta erg aantrekkelijk voor belastingontduikers en criminelen.

Verschillende cryptomunten

Door de toenemende populariteit zijn in verloop van tijd meer cryptovaluta ontstaan. Sommigen van deze valuta gebruiken dezelfde Blockchain die de transacties controleren, anderen gebruiken een eigen Blockchain.

Vaak zijn de munten open-source, maar soms gebeurt het dat munten uitgegeven worden door een bedrijf. Een voorbeeld hiervan is de cryptomunt Ripple.

Handelen in cryptovaluta

Wilt u zelf beginnen met het handelen in cryptovaluta? Volg dan ons handige stappenplan om direct te beginnen met het kopen en verkopen. U kunt al met een klein bedrag beginnen.

Het handelen in Cryptovaluta is relatief eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Het is belangrijk om te weten en erkennen dat er grote risico’s aan de handel zitten. De grootste risico’s zijn:

  • Hackers. De munten zijn volledig anoniem en digitaal, een ideaal doelwit voor vele hackers. Kies dus altijd voor de beste beveiliging.
  • Fluctuaties. Doordat de munten niet gereguleerd kunnen worden zijn de munten erg gevoelig voor speculaties en kunnen daardoor sterk fluctueren.

Wilt u het handelen liever even uitproberen? Open dan een gratis demo rekening bij Plus500. Hier kunt u het gratis uitproberen zonder risico’s.